Reklama
 
Blog | Jana Horáková

Dobré ráno

Už je to nějaký pátek, co jsem si díky Dopravním podnikům užila cestou do práce opravdu dobré ráno. Řekla jsem si, že za tohle si ode mě DP Praha zaslouží poděkování veřejné. Tak tady je.

Mít opravdu dobré ráno bývá v pracovním týdnu dost výjimečné. A tak i můj den dnes začal ránem zcela obyčejným, šedým s ne příliš optimistickým výhledem na jeho průběh. Ráno zazvoní budík, zalepené oči, vylezu potichu z postele, abych nevzbudila ostatní rodinu a potichu se pokusím vytratit, aby mě někdo nezdržoval, že chce pusinku a ještě jednu a co si má vzít na sebe a jakou hračku si může vzít do školky atd. Zabouchnu dveře za rodinou a vyjdu před dům. Vyhlédnu na pole, jakou má dnes barvu, kouknu na nebe, jestli se nemračí, nadýchnu se čerstvého ranního vzduchu a to mi dodá trochu uklidňujícího vědomí, že vše je, jak má být. Kráčím na tramvaj. V tramvaji standardně vytáhnu knížku a moje okolí už mě nezajímá.

Někdy jsem si knížku nevytáhla a pozorovala jsem ty lidi, co se mnou jedou ráno metrem, tramvají, mačkají se na sebe v ranní špičce, nevnímají okolí a jsou pohrouženi do sebe, napůl spící, nepřítomní a do práce se rozhodně netěší. Jsou zachmuření, každý si myslí na svoje, přemýšlí o svých problémech pohroužen do sebe, každý je slepý ke svému okolí. Obklopen lidmi, ale při tom sám v sobě. Působí to depresivně. A tak jsem se raději i já při těchto cestách začala hroužit sama do sebe bez zájmu o své okolí – a ještě lépe – začala jsem si číst.

A tak i dnes si čtu, kulisou mi je jen stále stejný hlas paní hlásící zastávky a ranní hovory o počasí okolosedících. Automaticky vystoupím na přestupu, propletu se mezi lidmi, přelezu do metra a v metru ještě jednou přestupuju na Florenci. Když vlezu do vestibulu Céčka, tak slyším nějakou muziku. Občas nějaký žebravý muzikant v metru hraje, někdy více, někdy méně povedeně. Moc tomu nevěnuju pozornost, zrovna mi přijíždí souprava, tak chci nastoupit. Když v tom si všimnu nahoře nad schody nějakých houslistů. A to už mě z toho běžného rutinního rána vytrhlo natolik, že jsem nenastoupila a šla jsem se podívat, co se tam děje. Jak jsem vycházela schody nahoru, tak se mi pomalu otvíral pohled na něco úžasného a neuvěřitelného. Něco jako ze snu. Celý malý symfonický orchestr tam hraje jak o život! Hráli hrozně pěkně, nemám ponětí, co to bylo za skladby, ale byly krásné a hodily se právě na to dobré ráno. Dívám se na ně a říkám si, jak je tohle možné a kde se tady vzali. Živí, živoucí muzikanti s opravdovými nástroji provozovali v metru opravdové umění. Na ceduli vedle si přečtu, že jde o koncerty v rámci oslav výročí metra, a že nám právě hraje Mikrosymfoňáček z konzervatoře.

Reklama

Byl to úžasný pocit. Lidi obvykle chodili s myšlenkami někde v sobě, nevšímajíc si svého okolí stejně jako takhle každé ráno mezi těmi lidmi proplouvám já. Ale tady jsme se všichni zastavili a poslouchali tu krásnou muziku a dívali se na ty krásné mladé a usměvavé muzikanty jako na zjevení. Zjevením tady opravdu byli. V místech, kde běžně potkáte jen bezdomovce a spěchající unavené lidi nebo žebráky. Takhle jsme se tady všichni zastavovali, poslouchali jak u vytržení a začínal nám krásný nový den. Dívali jsme se na sebe a usmívali se taky. Paní vedle mě – stejně jako já, musela za chvíli vytahovat kapesník.

Z cesty do práce se tak pro mě stala mimořádná událost. A já jsem zjistila, že to s námi ještě není tak beznadějné. Že stejně jako já jsem se nechala vytrhnout z toho smutného stereotypu, tak se nechala vytrhnout spousta lidí. Spousta z nás spěchajících do práce se najednou zastavila bez ohledu na to, že přijdou pozdě. Zastavili jsme se a nechali jsme se nést tou krásnou živou hubou. Ti hudebníci hráli právě pro nás a pro naše dobré ráno. Aby se nám lépe cestovalo do práce. A my to cítili a začali jsme se usmívat. Začali jsme se usmívat na ně a začali jsme se usmívat na sebe. A nebyli jsme jen anonymní dav, který je tvořen slepými individui. Byli jsme ti, kteří poslouchali ten krásný koncert, a bylo nám při jeho poslechu spolu dobře. Bylo to strašně optimistické, protože jsem najednou získala naději, že to s námi není tak zlé. Že nejsme všichni takoví, jak po ránu v metru a v tramvaji cestou do práce vypadáme. Že ještě uvnitř máme duši, která žije a dýchá, i když to na první pohled není vidět.

A tak děkuji těm muzikantům za to poznání, že jsme ještě skutečně naživu. Děkuji Dopravnímu podniku hlavního města Prahy. 🙂